SOLO I HAVANNA

Vil du tæt på det virkelige Cuba, så drop pakkeløsningerne og tag af sted på egen hånd.

Det er nemt og bekvemt, trygt og godt, og alt er ordnet hjemmefra. Men der er ikke megen plads til at følge en pludselig indskydelse på sådan en pakkerejse med busture, museumsbesøg i gåsegang og faste spisetider.

Og spontanitet er lige præcis, hvad Cuba indbyder til. På egen hånd – væk fra turistreservaterne og uden for turistbussen – kan man komme tættere på det virkelige Cuba.

Man mærker bare livet på en anden måde, når man bor på gæsteværelset i et privat hjem, handler i en peso-butik med skrabet udvalg eller lader sig føre gennem byen af en af gadens driftige gutter, der mod beskeden betaling viser vej bag facaden.

dsc02720_jpg-for-web-large
Eduardo øver sig på sin trækbasun på den verdensberømte kystvej Malecón i Havanna.

Enhver Cuba-rejse bør begynde i Havanna. Staten kræver dokumentation for mindst to overnatninger (på hotel eller hos en autoriseret privat udlejer), og her er valget efter min mening let: Man bør bosætte sig så tæt på den gamle bydel – Habana Vieja – som muligt.

Begynd i Havanna
Det er her, der er gang i den på gaden og på markederne, og det er her, de fleste seværdigheder, restauranter og barer findes. De fleste begynder deres ophold på hotel, men når man er mere fortrolig med byen, kan man rykke ind på et privat værelse – et casa particular (spansk for ’privat hus’).

Dem er der masser af i større byer over hele Cuba, og de er ofte af virkelig god standard. Det er langt billigere end hotel og giver god chance for at komme i kontakt med de lokale. Man kan endog ’risikere’ at blive inviteret med til en fugtig nattefest i nabolaget.

Forfaldne boulevarder
Bliv ikke skræmt af selv voldsomt ramponerede facader på husene, for indvendigt er der oftest rent og pænt. Forvent dog ikke luksus.

Når man så er installeret, er det ellers bare om at komme i gang med at udforske millionbyen Havanna. De fleste af de store seværdigheder kan man nå til fods. Og netop til fods mærker man bedst millionbyens puls banke.

Den kendte hovedfærdselsåre Prado i Havanna. Vejen officielle navn er Paseo José Martí.
Den kendte hovedfærdselsåre Prado i Havanna. Mellem de to spor i hver retning findes en pragtfuld promenade, hvor cubanerne leger spadserer, flirter og slapper af.  Vejens officielle navn er Paseo José Martí.

Plattenslagere
Havanna suger en ned ad sidegaderne og ind på de private restauranter – de såkaldte paladares. Den opsluger en i mylderet på kød-, blomster- og frugtmarkederne, åbner sig på de brede, forfaldne boulevarder og lukker sig igen i mørke barer, hvor bartenderen mikser en stærk mojito – og sikkert bagefter forsøger at afsætte en kasse ’ægte’ Monte Cristo-cigarer, han tilfældigvis som den eneste i Havanna kan sælge uden om den ellers strengt statslige distribution.

For Havanna er spækket med plattenslagere. På min første tur lod jeg mig alt for let narre og blev irriteret over cubanernes evindelige forsøg på at hive penge ud af folk. Men er man forberedt, kan Cuba blive en oplevelse for livet.

Denne artikel er en let redigeret udgave af en artikel, der oprindeligt blev publiceret i Ekstra Bladet 14. oktober 2008.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *