FÅ GRATIS GLÆDER I HAVANNA

Man kommer let til at bruge mange penge i Cubas hovedstad, men en spadseretur ved aftentide er gratis underholdning.

Man behøver som turist ikke kede sig om aftenen og natten i Cubas hovedstad, der er velforsynet med statsdrevne barer, restauranter og cabareter.

Her kan pengestærke gæster lægge endnu en cubansk månedsløn eller tre for nogle få timers adspredelse – og dermed puste endnu en smule liv i det socialistiske styre, der lever af frugten af den kapitalisme, som det officielt fordømmer og foragter.

En gratis fornøjelse er det derimod at trave rundt i de dunkle gader, hvor den sparsomme gadebelysning kaster et varmt, gult lys på de slidte facader og afslører en helt ny side af byen.

Gadeliv om natten
De mørkeste gyder skal man nok holde sig fra, men hovedstrøgene er det meste af døgnet bevogtet af et talstærkt korps af politibetjente, så man med nogenlunde ro i sjælen kan spadsere rundt i den forfaldne by, der engang var en arkitektonisk perle i Caribien.

Malecón i Havanna en sen aftentime. Det meste af døgnet befinder der sig mennesker på den verdensberømte kystvej.
Malecón i Havanna en sen aftentime. Det meste af døgnet befinder der sig mennesker på den verdensberømte kystvej.

Langt de fleste cubanere har ikke råd til at gå på dollar-barer, hvor turisterne holder til, og det kniber endog for rigtig mange at finde den skilling, en mojito koster på en pesos-bar. Så når de går i byen, går de helt bogstaveligt ud i byen: Især på den verdensberømte kystvej Malecón de la Habana samles unge og gamle cubanere og fester, danser, snakker og flirter. Af en eller anden grund er det oftest på strækningen ved luksushotellet Hotel Nacional i Vedado, at man ser store grupper forsamle sig til langt ud på natten.

Politiet holder øje
Ellers hænger mange ud nær barerne i Habana Vieja, hvor de fra gaden kan nyde musikken og – især for kvindernes vedkommende – måske få øjenkontakt med en turist indenfor og blive inviteret på en drink og en glad aften, som de aldrig selv får råd til at betale for.

'Chicas' nyder musikken udefra ved Bar Monserrate i Habana Vieja. Ofte håber de på at få øjenkontakt med en turist indenfor, som vil invitere dem på en drink.
‘Chicas’ nyder musikken udefra ved Bar Monserrate i Habana Vieja. Ofte håber de på at få øjenkontakt med en turist indenfor, som vil invitere dem på en drink.

Kvinderne er ikke nødvendigvis prostituerede, men skridtet til prostitution er lille, og risikoen for, at sexturismen blomstrer, som den gør det visse steder i Asien, er en reel bekymring i Cuba.

Det fik for år tilbage staten til at sætte hårdt ind mod især unge cubanske kvinder, der befandt sig i selskab med turister. Blot formodning om, at de prostituerede sig, kunne føre til alvorlige sanktioner – først i form af registrering i arkiverne og i gentagelsestilfælde endog frihedsstraf, hvor de blev sendt på en slags genopdragelse på landet.

Alle kvinder mistænkt
Jævnligt oplevede man da blandede par – cubansk kvinde og mandlig turist – blive stoppet af civilklædt politi på gaden, hvorefter kvinden skulle identificere sig og forklare sit forhold til turisten.

Det var naturligvis ganske ydmygende for kvinden så åbenlyst at blive mistænkt for at være luder – såkaldt jinetera. Men det var en pris, regimet fandt det rimeligt, at landets mødre, søstre og døtre betalte i den større sags tjeneste.

På den altid livlige Obispo-gade i Habana Vieja er der garanti for at løbe ind i 'jineteros' og 'jineteras' på alle tider af døgnet.
På den altid livlige Obispo-gade i Habana Vieja er der garanti for at løbe ind i ‘jineteros’ og ‘jineteras’ på alle tider af døgnet.

Siden er der dog sket meget. Prostitutionen, som for blot få år siden foregik diskret, er blomstret op, og man oplever nu prostituerede åbenlyst stå og trække på de mest befærdede handelsstrøg. Sine steder anråber luderne endog turister og faldbyder deres ydelser uden blusel – og uden politiets indgriben.

Pas på platugler
I natten støder man også på de såkaldte jineteros. Det er mandlige plattenslagere, der ernærer sig ved – og som regel lever godt af – at bøffe turister for penge. Det sker gennem salg af tarvelige cigarer prydet med falske Monte Cristo-mavebælter eller snyd med kurserne, når de har lokket en godtroende turist til at veksle euro eller amerikanske dollar til den lokale valuta.

Få cubanere blander sig i det hele taget med turister uden tanke på et muligt økonomisk udbytte. Det kan være temmelig træls at blive opfattet som en omvandrende kontantautomat, og så hjælper det nogle gange at holde sig lidt for sig selv – for eksempel med en spadseretur gennem Havanna ved aftentide.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *