DEN GODE AMERIKANER

Forfatteren Ernest Hemingway fremhæves i Cuba som hengiven ven af Fidel Castro, men de to mødtes kun en enkelt gang.

Uden erfaring med dybhavsfiskeri og således med et påfaldende begynderheld lykkedes det i maj 1960 Fidel Castro at vinde den internationale fiskekonkurrence Hemingway Fishing Tournament.

På Hotel Ambos Mundos hænger et af de billeder, der blev taget af Hemingway og Castro.
På Hotel Ambos Mundos hænger et af de billeder, der blev taget af Hemingway og Castro.
img_8656
På Hotel Ambos Mundos, hvor Hemingway havde en fast base i et årti, er forfatteren mindet med en fotovæg i lobbyen.

Ved den lejlighed mødtes han kortvarigt med den verdenskendte forfatter Ernest Hemingway, der har lagt navn til turneringen.
De billeder, der blev taget den dag, er siden blevet brugt flittigt af den cubanske regering i propagandakrigen mod USA som bevis på, at Hemingway stod på venskabelig fod med Castro og var en varm tilhænger af hans kommunistiske projekt.

Ikke mange amerikanere hyldes af det officielle Cuba, men Ernest Hemingway – som af mange kærligt kaldes ‘papa Hemingway’- har en høj stjerne. Han boede i 20 år i den fattige Havanna-forstad San Francisco de Paula, hvor hans hus stadig i dag står, som da han forlod det for sidste gang.

Henrykt over revolution
Mødet mellem diktatoren og forfatteren fandt sted på det, der i dag kaldes Marina Hemingway i Havannas Playa-bydel. Det var det første og eneste møde mellem de to, så i modsætning til det, propagandaen prædiker, kan der ikke have været tale om et nært venskab.

Spisestuen i Hemingways hus i San Francisco de Paula.
Spisestuen i Hemingways hus i San Francisco de Paula.

Hemingway var ganske vist notorisk modstander af det brutale og korrupte Batista-regime og lod i et interview i New York Times forstå, at han var ‘henrykt’ over den cubanske revolution og Bastistas fald. Men den nationalisering af amerikansk ejendom, som Castro efter ‘revolutionens triumf’ rygtedes at overveje, var Hemingway ikke begejstret for.

Han frygtede for sin store ejendom, Finca Vigía, i San Francisco de Paula. Forsøgte han den dag i maj 1960 at overtale Castro til at holde fingrene fra ejendommen, lykkedes det ikke. Det stod klart kun lidt over et år senere.

Hemingway forlod Cuba ikke længe efter mødet med Castro og vendte aldrig tilbage. Nedbrudt af depresssion, svækket af et hårdt liv med heftigt alkoholforbrug og plaget af mén fra flere ulykker – blandt andet to flystyrt, en trafikulykke og en steppebrand i Afrika – begik Ernest Hemingway 2. juli 1961 selvmord i Idaho, USA. Det skete knapt tre uger før, han ville være fyldt 62 år.

Hemingways skrivebord. Sine noveller og romaner skrev han efter sigende i sit soveværelse. Stående.
Hemingways skrivebord. Sine noveller og romaner skrev han efter sigende i sit soveværelse. Stående.

Det var få måneder efter den fejlslagne, CIA-støttede invasion i Svinebugten, som fik Castros nationalisering af amerikansk og anden udenlandsk ejendom til at tage fart. Umiddelbart efter Hemingways selvmord kom turen til Finca Vigía inklusive et væld af personlige ejendele og op mod 8.000 bøger.

‘Gave’ til det cubanske folk
Den officielle forklaring i Cuba på statens overtagelse af Finca Vigía er, at Hemingways enke overlod forfatterens jordiske gods på Cuba til det cubanske folk i taknemmelighed for det gode liv, han havde nydt på øen. Denne udlægning støttes af fundet af et brev, som Mary Hemingway, forfatterens sidste hustru, skrev til en bekendt ikke længe efter Ernest Hemingways død.

I sin selvbiografi ‘How it was’ lader Mary Hemingway imidlertid forstå, at der snarere var tale om en beslaglæggelse end en donation.

img_7920
Mindesmærke for Hemingway rejst i Cojímar øst for Havanna, hvor han havde sin elskede fiskerbåd, Pilar, liggende.

Efter hendes mands død var hun blevet kontaktet af Castro-styret, som gav besked om, at ejendommen ville blive eksproprieret. Hun protesterede og indledte forhandlinger om i det mindste at få udleveret let transportable ejendele. Det lykkedes at få nogle få malerier og bøger samt en mængde manuskripter, der lå gemt i en bankboks i Havanna, udleveret. Alle andre ejendele måtte efterlades.

Det betyder, at turister i dag kan få et enestående kig ind i Hemingways verden. Huset står stort set uberørt fra den dag, Ernest og Mary forlod det. Tusinder af bøger over alt i huset vidner om dets belæste beboere, og skrivemaskinen i soveværelset, hvor Hemingway – efter sigende altid stående – forfattede sine noveller og romaner står stadig, hvor han forlod den.

Lukket i regnvejr
Masser af jagttrofæer og souvenirs fra Hemingways talløse rejser samt hans pladesamling og møbler kan også beses. Der er adgang forbudt til selve huset, men i godt vejr er vinduer og døre slået på vid gab, og man kan få et fint kig ind i snart sagt enhver afkrog af huset. I regnvejr er ejendommen lukket for besøg.

Skrivestuen i det tårn, Hemingway lod opføre på sin ejendom i San Francisco de Paula.
Skrivestuen i det tårn, Hemingway lod opføre på sin ejendom i San Francisco de Paula. I godt vejr kan man se helt til Havannas gamle bydel fra tårnets top.
Over alt i huset i San Francisco de Paula er der bøger at se. Flere tusinde bind efterlod Hemingway i huset, da han forlod det.
Kun nogle få ejendele lykkedes det Hemingways sidste hustru, Mary, at få udleveret, da den cubanske stat overtog ejendommen.

Ved siden af villaen lod Mary Hemingway i 1950 et tårn opføre, hvorfra man har storslået udsigt over Havanna. Finca Vigía kan oversættes til ‘farmen med udsigtstårnet’. Øverst i tårnet indrettede Ernest en skrivestue, hvor han tilbragte megen tid.

Finca Vigía var ikke Hemingways første bolig i Cuba. Fra 1932 til 1939 betragtede han værelse 511 på Hotel Ambos Mundos som sit eget. Hotellet ligger på hjørnet af Obispo og Mercaderes i Havannas gamle bydel, Habana Vieja.

Han påbegyndte der romanen ‘Hvem ringer klokkerne for?’, som han siden afsluttede i Finca Vigía i San Francisco de Paula. Han lejede villaen i 1939, da Martha Gellhorn, som han havde indledt en affære med, selv om han var gift med Pauline Pfeiffer, ikke kunne finde sig til rette på Hemingways lille værelse på Ambos Mundos. Før Pauline var Hemingway gift med Hadley Richardson, som var ved hans side i årene i Paris.

Skaffede penge med bestseller
Da Ernest og Pauline blev skilt, giftede Hemingway sig med Martha og købte i december 1940 villaen for penge, han tjente på ‘Hvem ringer klokkerne for?’ Romanen var udkommet samme år og var hurtigt blevet en bestseller.

Hemingway og Gellhorn blev skilt i 1945, men forfatteren blev boende i huset, som allerede året efter fik en ny frue, da Hemingways sidste af fire koner flyttede ind. Mary blev ved Hemingways side til hans død.

Hemingways båd, Pilar, er udstillet på ejendommen i San Francisco de Paula. Da han levede, lå den fast i fiskerlejet Cojímar øst for Havanna.
Hemingways båd, Pilar, er udstillet på ejendommen i San Francisco de Paula. Da han levede, lå den fast i fiskerlejet Cojímar øst for Havanna.

Finca Vigía blev et populært mål for talløse af Hemingway-parrets venner. Forfattere og skuespillere (Hollywood-stjernen Ava Gardner svømmede engang nøgen i husets swimmingpool) søgte mod San Francisco de Paula for at nyde livet. Eller de tog med Hemingway til fiskerbyen Cojímar i det østlige Havanna, hvor forfatteren havde sin båd, El Pilar, liggende. Båden er i dag udstillet på ejendommen i San Francisco de Paula.

Også et væld af katte og hunde fandt et hjem i Finca Vigía. 11 katte havde Hemingway på et tidspunkt, og flere af hans hunde ligger begravet på ejendommen.

Evigt populær i Cuba
San Francisco de Paula ligger 25 kilometer fra Havannas centrum og er en fattig, ydmyg forstad til storbyen. Hemingway, som vandt Nobelprisen i litteratur i 1954, levede i uhørt luksus i forhold til lokalbefolkningen, men han vandt stor popularitet, fordi han ikke bosatte sig i en rigmands-ghetto og øjensynligt befandt sig bedst blandt almindelige cubanere.

Så godt som dagligt tog han ind til Havanna, hvor han besøgte sine stamværtshuse El Floridita og La Bodeguita del Medio. Begge steder eksisterer stadig og lever højt på at sælge henholdsvis daiquirí og mojíto til turister.

Hemingway fotograferet omkring 1953 i huset i San Francisco de Paula. Hemingway-portrættet på væggen er malet af Waldo Pierce i 1929. Dette fotografi er ‘public domain’ og indgår i ‘Ernest Hemingway Photograph Collection’, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Efter opblødningen af det forstenede forhold mellem Cuba og USA har Cubas El Consejo Nacional de Patrimonio Cultural – det nationale råd for kulturarv – indgået aftale med amerikanske Finca Vigía Foundation om at bevare Hemingways bog- og dokumentsamling i Cuba for eftertiden.

Tidens tand gnaver
Den private, amerikanske fond har ifølge avisen The Telegraph indsamlet 900.000 dollar til opførelse af et laboratorium, hvor konservatorer kan redde smuldrende dokumenter, der i årtier har været udsat for høj luftfugtighed og varme, og i øvrigt sikre, at Marys og Ernests ejendele ikke forgår.

Huset i San Francisco de Paula nås lettest i taxi. Det er klogt at få chaufføren til at vente, til besøget er overstået, så man har kørelejlighed tilbage til Havanna. Fra den gamle bydel i Havanna koster en tur som denne i omegnen af 35 CUC (cirka 240 kroner).

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *