TAG EN BID AF CUBA

Cuba byder på lange afstande, men på under en uge kan man gabe over en ordentlig mundfuld af den smukke ø.

Med over 1000 km fra Pinar del Rio i vest til Santiago de Cuba i øst er Cuba alt for stor at favne på en kort ferie. I bil kan man dog på under en uge nå en så stor bid af den smukke ø, at sindet bliver fyldt rigeligt op og scrapbøgerne vil bugne.

Med min cubanske veninde Mercedes tog jeg en rundtur fra Havanna til Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara og tilbage igen. Seks dage med storslået natur, brændende varme sandstrande, kolonial charme og revolutionsromantik.

Den centrale Parque Martí i Cienfuegos, som er opkaldt efter generalen José Cienfuegos i 1829.
Den centrale Parque Martí i Cienfuegos, som er opkaldt efter generalen José Cienfuegos i 1829.
Byliv i Cienfuegos.
Byliv i Cienfuegos.

Cienfuegos ligger 250 km fra Havanna og er en hyggelig provinsby. Den har ikke mange seværdigheder, så man har god tid til bare at slentre rundt og lave ingenting.

Et godt valg til den slags er boulevarden Paseo del Prado, der skærer gennem byen til den sydligste spids, Punta Gorda, der rager ud i Cienfuegos-bugten.

I Punta Gorda ligger de bedste restauranter. Jeg kan anbefale Club Cienfuegos. Det ser dyrt ud, men priserne er rimelige. Tjek også Palacio de Valle. Her er maden dyrere, men bygningen er interessant: Et kitschet mesterværk med kakler, ornamenter, søjler, buer og tårne.

Rejse i tiden
Fra Cienfuegos til Trinidad er der kun 90 km, og det giver allerede på førstedagen rig lejlighed til at nyde denne prægtige by, der ikke synes at have ændret sig markant, siden de spanske koloniherrer trak sig ud. Brostensbelægningen og de smukt restaurerede bygninger giver mindelser om et frilandsmuseum. Det samme gør de ofte alt for mange turister.

Velkommen til Trinidad.
Velkommen til Trinidad.

Når man er installeret i sit casa particular, kan man vende blikket ud af byen. Jeg vil anbefale to ture: Først og fremmest til den pragtfulde strand på Ancón-halvøen syd for byen. En solnedgang her er hele turen værd.

En typisk baggård i sidegaderne i den sydlige del af Trinidad. Det er kun centrum, der er smukt renoveret. Andre steder træder fattigdommen tydeligt frem.
En typisk baggård i sidegaderne i den sydlige del af Trinidad. Det er kun centrum, der er smukt renoveret. Andre steder træder fattigdommen tydeligt frem.

Dernæst til smukke Valle de los Ingenios. Denne dal havde engang snesevis af sukkermøller og var centrum for sukkerproduktion på Cuba. Manaca Iznaga var et hovedsæde for slavehandel og fra et 44 meter højt tårn blev slaverne overvåget. Det koster en skilling at få lov at klatre helt til tops, hvorfra udsigten er storslået. I gården bag hovedbygningen kan man købe et glas ‘guarapo’ – sukkerrørsjuice – som man selv presser, ligesom slaverne gjorde det.

Sceneri fra Topes de Collantes.
Sceneri fra Topes de Collantes.

Overvældende smuk
Fra Trinidad valgte vi den snirklede vej gennem nationalparken Topes de Collantes til Santa Clara. Ruten går over El Escambray-bjergkæden, og den kræver tålmodighed og is i maven.

Vejen er temmelig dårlig, og vores lille Hyundai måtte slide hårdt i det på stigningerne. Men turen er overvældende smuk. Undervejs er der fantastisk udsigt over den tilsyneladende uspolerede natur.

Det tog fire-fem timer at nå til Santa Clara, hvor Che Guevara i december 1958 sejrede i et afgørende slag under revolutionen. Det har sikret byen dens største seværdighed: Che Guevaras sidste hvilested.

Che Guevaras jordiske rester - minus hans hænder - er lagt til hvile i et mausolæum under den gigantiske plads, der rummer 'Memorial Comandante Ernesto Che Guevara'.
Che Guevaras jordiske rester – minus hans hænder – er lagt til hvile i et mausolæum under den gigantiske plads, der rummer ‘Memorial Comandante Ernesto Che Guevara’.

Monumentet rummer et museum, der i høj grad romantiserer den argentinske læges liv, men det er alligevel vældigt interessant.

Og så gik turen tilbage til Havanna efter seks spændende dage. En rundtur, som i øvrigt let kan udvides med et besøg i Pinar del Rio og den uendeligt smukke Viñales-dal 175 km vest for Havanna. På min første Cuba-tur tog jeg dertil i bus, og en dag vil jeg tilbage og opleve det hele igen – men så skal det være i bil i mit eget tempo.

Denne artikel er en let redigeret version af en artikel, der oprindeligt blev publiceret i Ekstra Bladet, 14. oktober 2008.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *