ARVEN FRA SPANIEN

En af de skønneste byer i Cuba er Trinidad, som giver et førsteklasses indtryk af den spanske kolonitid.

Vil man andet og mere på Cuba end at slænge sig på strandene i Varadero eller slentre rundt i Havanna, er Trinidad på sydkysten uundgåelig. Byen er en af de bedst bevarede byer fra kolonitiden i Caribien og bymidten er den velnok bedst vedligeholdte i hele Cuba. Byen blev grundlagt i 1514 og blev i 1988 optaget på Unescos verdensarvliste.

Regeringen har forlængst erkendt byens værdi som turistmagnet, og derfor er store ressourcer gennem årene brugt på bymidten. Faktisk er Trinidad så smuk og velholdt, at den sine steder minder om et frilandsmuseum, men den er alligevel absolut et besøg værd.

img_7379
En af Trinidads hovedgader ved aftentide.

Kig bag facaden
Man bør dog også slå et smut ud ad sidegaderne, for så får man et tankevækkende kig bag den pæne facade. Især den sydlige del af byen finder man tarvelige, ydmyge huse, som ikke er fremtrædende i hverken turistbrochurer eller guidebøger.

Byen er dog generelt velstående i kraft af de mange turister, som året rundt lægger vejen forbi. Snesevis af private udlejere tjener godt på at udleje værelser (såkaldte casas particulares) og andre har succes med restauranter (paladares).

Dertil kommer den i Cuba obligatoriske armé af taxichauffører, cigarsælgere og plattenslagere, som tjener en god månedsløn på at irritere turister, indtil nogle af dem bukker under for presset og indgår en handel. Alt sammen har skabt en omsætning, der tydeligt afspejler sig i bybilledet.

img_7462
Landmand på vej gennem Trinidad, hvor hestetrukne køretøjer dagligt kommer med forsyninger. Da jeg trak mit kamera frem, bremsede han brat og lod sig fotografere. Det havde han nok håbet på at få en dollar for, men jeg var på det tidspunkt endnu ikke vant til, at mange cubanere tager penge for bare at blive fotograferet, så han rullede tomhændet videre.

Og den er faktisk smuk, Trinidad de Cuba. Pastelfarvede huse ligger på rad og række, gade op og gade ned, og især i aftensolen er det udelukkende postkortmotiver, man støder på i den indre by.

Trinidad byder ikke på uomgængelige seværdigheder, idet museerne er ordinære og bygningsværkerne ikke videre opsigtsvækkende. Det er byens atmosfære, skabt af de snævre stræder, pastelfarverne og brostenene, der gør byen unik.

Liv og glade dage
Ved aftentide er Casa de la Musica obligatorisk for unge såvel som ældre. ‘Musikhuset’ har en udendørs scene, hvor der hver aften er gang i den med livemusik og rig mulighed for en svingom med en af de lokale – hvis de ellers har råd til at komme ind. Engang var der fri entré for alle, men da jeg senest besøgte stedet, kostede det en dollar for turister (cirka 6 kroner) og 10 pesos cubanos (2,50 kroner) for cubanere at komme ind.

Mojítos sælges i plasticbægre og er langt fra vanlig Cuba-standard, men det er hyggeligt og sjovt at være med og se på de mange dansere og høre de sædvanligvis dygtige musikere spille.

img_7399
En af de farverige sidegader i centrum af Trinidad.

Selve Trinidad er udforsket på få dage, så man skal ikke planlægge en lang ferie med fast base i byen. Tager man omegnen med, kan man dog godt bruge længere tid. Ancón-stranden syd for byen er et pragtfuldt sted til daglang afslapning, og nordvest for byen ligger den skønne nationalpark Topes de Collantes, der byder på rig mulighed for strabadserende vandreture – for eksempel til vandfaldet Salto del Caburni, hvor man kan tage en dukkert.

Udforsk omegnen
Øst for byen ligger Sukkermølledalen, som engang var centrum for sukkerproduktion og slavehandel på øen, og lidt længere østpå ligger byen Sancti Spiritus. Det er en hyggelig provinsby med en dejlig gågade, hvor man ikke bliver generet af påtrængende plattenslagere.

Man kan også besøge den maleriske landsby La Boca vest for Trinidad for at nyde stranden der. Byen har mange paladares, så der er rig mulighed for at spise et godt måltid, før turen går tilbage til Trinidad. Har man ikke bil til rådighed er det let at finde en taxi begge veje.

Trinidad er en perle i Cuba og Caribien, og er man på øen, bør man ikke snyde sig selv for et besøg. Det er en fredelig by og er i kraft af dens relative velstand et af få steder i Cuba, hvor man kan falde i snak med folk uden at samtalen slutter med en bøn om penge.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *