EVENTYRLAND I HAVANNA

Havanna-forstaden Jaimanitas er ved at blive forvandlet til et fantasifuldt univers skabt af kunstneren José Fuster.

Ud af det blå dukker eventyrlandet op. Efter 15 kilometer ud af Malecón – Havannas verdensberømte kystvej – gennem bydelene Centro, Vedado og Miramar med deres faldefærdige beboelsesejendomme, pastelfarvede palæer, gamle velhavervillaer og prangende ambassader når man Playa og forstaden Jaimanitas.

Et højresving, og pludselig strømmer farverne, figurerne og fablerne en i møde. På de første huse dækker mosaikkerne endnu ikke helt, men man ved, at man er nået til et helt særligt sted.

Dekorationerne i Jaimanitas hylder naturligvis også revolutionen, Castro og Cubas nære allierede til sin død, den venezuelanske præsident Hugo Chavez.
Dekorationerne i Jaimanitas hylder naturligvis også revolutionen, Castro og Cubas nære allierede til sin død, den venezuelanske præsident Hugo Chavez.

Jaimanitas er hjemsted for keramikeren, skulptøren og kunstmaleren José Fuster, og han er i gang med at omdanne hele sit kvarter til ét stort kunstværk.

Ukendt seværdighed
Hans eget hus, der også rummer hans atelier, er centrum i det fantasifulde univers, han har skabt med utallige skulpturer og farvestrålende mosaikker. Et kaleidoskopisk eventyrland for nogle. En kunstnerisk rodebutik for andre.

Men for alle et overrumplende kig ind i en del af Havanna, der er ukendt for langt hovedparten af de hundredtusinder af turister, der hvert år besøger Cuba.

Udsmykning på kunstneren José Fusters hjem.
Udsmykning på kunstneren José Fusters hjem.
Endnu en udsmykket ejendom i byen.
Endnu en udsmykket ejendom i byen.
'Viva Cuba'. Fusters kunst er hele vejen igennem tro mod Castro-regimet.
‘Viva Cuba’. Fusters kunst er hele vejen igennem tro mod Castro-regimet.

Ingen guidebøger, jeg kender til, viser vej til Fusters univers. Det var således ved et rent tilfælde, at jeg kom forbi, idet jeg med min daværende kone skulle besøge et familiemedlem på en graviditetsklinik i Jaimanitas. En klinik, der i øvrigt også er prydet af Fusters mosaikker.

Vi slog vejen omkring José Fusters hus, og vi var så heldige, at han ikke var hjemme. Porten til privaten var derfor slået op, og en opsynsmand inviterede os indenfor.

Her viser kunstnerens ihærdighed sig at nå ud i enhver krog. Alt – trappetrin, lofter, vægge og gulve – er overdådigt udsmykket. Der er heste, køer, alligatorer, høns. Sol, måne og stjerner. Palmer og blomster. Og figurer fra Yoruba-religionen blandet med revolutionære slagord og kærlighedserklæringer til livet.

Prøv lykken
Der er ikke organiserede rundvisninger, men læg vejen forbi og se, hvad der sker. Folk i kvarteret virker ikke specielt gæstfri, men dem, der prøver at sælge lidt kaffe og kage ved havelågen, byder da fremmede velkommen.

Mange huse har en indgangsportal udsmykket efter José Fusters anvisning.
Mange huse har en indgangsportal udsmykket efter José Fusters anvisning.

Som støtte til projektet betalte vi uopfordret 20 CUC, cirka 130 kroner, for en fin rundvisning i Casa Fuster.

Som sagt er der ikke altid adgang til privaten, men nogle gange er man heldig. Prøv eventuelt et par gange. Det er dog ikke altafgørende at komme helt ind i maskinrummet, for der er rigeligt at se på udenfor, og kunstværket breder sig hele tiden.

Har man ikke bil til rådighed, kan man tage en taxi fra centrum og bede chaufføren vente, mens man kigger, før turen så atter går til Havanna. Det vil koste cirka 30 CUC (200 kroner). Adressen er: Estudio Taller Fuster, Calle 226, esq. 3ra A, Jaimanitas, Ciudad de La Habana, Cuba.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *