CUBA PÅ LANGS

Tag på et roadtrip mellem Cubas to største byer og oplev alle sider af den cubanske virkelighed.

Cuba er så stor, og kulturen i det myteomspændte, socialistiske land så mangfoldig, at man sikkert aldrig bliver færdig med at udforske det. Om hvert hjørne, i hvert kvarter og i hver by venter nye indtryk og oplevelser. Langt de fleste turister når imidlertid aldrig længere end Havanna og den vestlige del af den over 1000 kilometer lange ø.

Men har man mod på at kaste sig ud i et uforudsigeligt roadtrip i bil eller bus fra pulserende Havanna i vest til revolutionens vugge i Santiago de Cuba i øst, kan man få næsten alle sider af det mærkelige og vidunderlige land at se.

Der er omtrent 900 kilometer mellem de to største byer på øen, men uden at stresse kan man nå at køre tur-retur og suge til sig i næsten alle Cubas provinser på under to uger. Kører man i lejet bil, og har man mere tid til rådighed, er der rig mulighed for at tage afstikkere fra den direkte rute og opleve endnu mere.

img_6525
El Morro-fæstningen ved indsejlingen til Havanna-bugten.

Dag 1: Havanna – Sancti Spiritus:
Læg hårdt ud og kom et langt stykke allerede på førstedagen, hvor det meste af rejsen foregår på god motorvej. Ruten er ikke videre interessant, idet den fortrinsvis går gennem ensartet landsbrugsland. Trafik er der sædvanligvis heller ikke meget af, men græssende køer, oksekærrer og et par cyklister skal man nok støde på.

Sancti Spiritus er en hyggelig oase uden overflod af turister. Der er ikke mange seværdigheder, men en slentretur på ’el bulevar’ – gågaden – i den fredelige, gæstfri by er endnu bedre end et museum. På Hotel Plaza på Parque Sánchez serveres gode mojítos, som kan nydes med udsigt over den trafikerede plads.

Tip til dig med bil og god tid: Cirka 60 km nord for Sancti Spiritus ligger byen Yaguajay, der har et interessant museum og mindesmærke for revolutionshelten Camilo Cienfuegos (se ‘Statslig heltedyrkelse’).

img_7599
Calle Maximo Gomez, som løber langs Parque Serafin Sánchez i Sancti Spiritus.

Dag 2: Sancti Spiritus – Camagüey:
Omkring Havanna hersker ofte en lidt trøstesløs stemning, men mod øst synes livsglæden og stoltheden over revolutionen at vokse for hver kilometer.
Folk pynter deres huse og haver med blomster, flag og hyldester til Fidel. Camagüey er absolut et besøg værd med bymidtens smalle, snoede gader, der er et særsyn i cubanske storbyer.

Desværre er byen hjemsøgt af plattenslagere – såkaldte ’jineteros’ – som ofte aggressivt går efter at score ussel mammon på godtroende turister. Det kan være ret opslidende konstant at være mål for sådanne lykkeriddere, så man har ofte nok i en enkelt overnatning i den smukke by. Tag eventuelt en nat på Gran Hotel og nyd den billige aftenbuffet på øverste etage med skøn udsigt over byen.

dsc04254
Et stræde i Camagüey ved nattetide.

Dag 3: Camagüey – Bayamo:
Bayamo er en fredelig by med en livlig og imødekommende befolkning. Hver lørdag forvandles centrum til en i Cuba enestående gadefest, Fiesta de la Cubania, hvor restauranter og private serverer mad på gaden efterfulgt af skak-konkurrencer. Der er flere interessante skak-saloner i byen, hvor det strategiske spil dyrkes med dyb passion. Dans og musik til ud på natten er en selvfølge.

Byens kulturhus er opkaldt efter The Beatles, og de fire beatler i bronzeudgaver vogter indgangen til huset (faktisk snarere en åben gård), hvor der ofte er koncerter og kulturelle arrangementer.

Tip til dig med bil og god tid: Sydvest for Bayamo når man via byen Bartolomé Masó og en drabelig bjergvej frem til Sierra Maestra-nationalparken, hvorfra Castro førte guerillakrig mod diktator Batista. Godt udflugtsmål for hikere.

dsc04384
Offentlig transport i Santiago de Cuba. En stor del af den daglige transport for cubanerne foregår på ladet af lastbiler.

Dag 4-5-6: Bayamo – Santiago de Cuba:
Fidel Castro indledte revolutionen, da han med sine folk angreb kasernen Cuartel Moncado i Santiago i 1953. Kasernen er i dag et interessant museum.
Efter sin død i november 2016 blev Fidel Castro stedt til hvile på Santa Ifigenia-kirkegården i Santiago de Cuba.

Den store by er absolut et besøg værd. Forureningen og larmen fra de utallige motorcykler og gamle dollargrin kan være slem, men byen sprudler af liv og kultur, historie, dans og musik.

Tip til dig med bil og god tid: Øst for Santiago de Cuba ligger byen Guantánamo og den isolerede, amerikanske flådebase.
Traditionelt har man kunnet få et glimt af basen fra udsigtspunktet Mirador de Malones cirka 30 km sydøst for byen. I de senere år har der kun være yderst begrænset adgang til stedet, som også er en militær kontrolpost. Det forlyder endog, at stedet er permanent lukket, så man bør spørge sig for i Guantánamo, før man kører af sted.
Den verdenskendte folkesang Guantánamera handler i øvrigt om en bondepige fra Guantánamo-provinsen.

dsc07672
Cykeltaxi med sidevogn i Holguín.

Dag 7: Santiago de Cuba – Holguín:
Holguín er kendt som ’parkernes by’, og årsagen er indlysende. Det er en rolig, venlig by med kun få ’jineteros’, der forsøger at platte sig til hård valuta.
En spadseretur i byen er ren afslapning – indtil man når til La Loma de la Cruz, et formidabelt udsigtspunkt, der nås ved hjælp af en trappe med 460 trin.

Tip til dig med bil og god tid: Nær landsbyen Birán mellem Santiago og Holguín er Fidel Castro født. Jeg har ikke selv besøgt stedet, men efter sigende er Castros fødegård et ganske interessant museum.
Castros forældre ligger begravet på stedet, der bærer navnet Sitio Historico de Birán.

dsc04600
Et blik ud over det centrale Ciego de Ávila.

Dag 8: Holguín – Ciego de Ávila:
Den uforlignelige Cuba-guide fra Lonely Planet siger det hele: ’Ciego de Ávila er Cuba uden indpakningspapir’. En by, turister oftest kører uden om, men centrum er absolut et besøg værd.

Bymidten er dog skæmmet af en gigantisk betonboligblok, som et eller andet fjols i sovjettiden beordrede klasket op midt i de maleriske omgivelser.

Gå en tur på gågaden og på pladsen Parque Marti og mærk hverdagens puls. Snup en fortrinlig kop kaffe på den anerkendte La Fontana-kaffebar og slut af med mad og musik på Restaurante Don Pepe.

Playa Ancon, Trinidad de Cuba
Playa Ancon, Trinidad de Cuba

Dag 9-10-11: Ciego de Ávila – Trinidad:
Trinidad giver et førsteklasses indtryk af kolonitiden, idet byen med sine pastelfarvede huse og brostensbelagte stræder ikke synes at have ændret sig meget, siden de spanske koloniherrer trak sig ud. Syd for byen ligger den smukke Ancón-strand, og om aftenen er der fuldt blus på salsaen i det udendørs Casa de la Musica i byens centrum, hvor der er billige mojítos og garanti for en svingom.

Tip til dig med bil og god tid: Få kilometer nordøst for Trinidad ligger Valle de los Ingenios. Denne dal var engang overstrøet med sukkermøller og var et centrum for sukkerproduktion og slavehandel på Cuba.
Nord for Trinidad ligger desuden nationalparken Topes de Collantes, hvor man blandt andet kan kaste sig ud i en spændende, strabadserende vandretur til vandfaldet Salto del Caburni.

img_6783redlille
Et udtjent dollargrin hoster sig vej gennem Centro Habana.

Dag 12: Trinidad – Havanna:
Sidste etape går gennem for det meste velkendt terræn på motorvejen mod Havanna, men først går turen langs kysten op mod Cienfuegos, hvor man kan gøre holdt og spise frokost. Fra kystpromenaden ud mod byens sydspids – Punta Gorda – skimtes på bugtens modsatte bred det ufuldendte atomkraftværk, der blev opgivet, da Sovjetunionen kollapsede. Det historiske centrum i Cienfuegos kom på Unescos verdensarvliste i 2005.

Tip til dig med bil og god tid: Cirka 90 km vest for Cienfuegos ligger Playa Girón i Svinebugten, hvor CIA-trænede eksilcubanere i 1961 forsøgte at invadere Cuba. Et interessant museum fortæller historien.
I Playa Larga nord for Playa Girón kan man besøge en af egnens mange krokodillefarme.

Vel tilbage i Havanna skulle der gerne være et par dage til at traske rundt i handelsgaden Obispo og spise en middag på en af de mange ’paladares’ – private restauranter – nær katedralen, før turen atter går hjem til Danmark.

Uden tvivl med svær overvægt af minder for livet.

Forfatter: Brian Askvig

Jeg er journalist med speciale i professionel cykelsport. Har besøgt Cuba flere gange og vender nok snart tilbage. Far til Anna, som er mit et og alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *